23

saya menghadapi penyakit insomnia .LULUS ! XD



assalamualaikum dan selamat pagi .huh .da brp pagi aku x dpt tido .geram betul .sbb ape aku xleh tido ?ni sume gara2 insomnia yang nk kwn ngan aku la nih .dia xnk plak kwn ngan kutu2 rayau kt luar sana .ahhuahhu .aku nk tido la .tp xleh .ari ni da la kelas kol 9 .xtau la leh thn ke x .skrg ni leh la tahan .huaa !

                       nx x aku tido sblh korang .bile korang toleh sebelah masa tido ,aku mcm ni ?hahah .



jom kita amik tau psl penyakit insomnia yang aku hidapi ini .   XD


Tanda-tanda dan gejala insomnia

• Sukar untuk tidur, berbaring dalam keadaan jaga lebih daripada sejam atau lebih sebelum dapat melelapkan mata.
• Tidur yang tidak nyenyak dan sering terganggu, contohnya terjaga beberapa kali di waktu malam.
Terbangun di awal pagi kemudian sukar untuk menyambung tidur semula.
• Terasa letih atau mengantuk di waktu siang menyebabkan kerap tidur di siang hari.


da tau kn faktor2 ny .fakta yg betul2 aku terlibat dari kt atas ni adalah :

  • da landing atas tilam pon ,still xleh tido dalam sejam dua jam .asyik nk bergolek je .
  • aku sll tidur petang sbb letih .
  • baru clash .(xtau la men2 ke betol2 .haha)
  • tempat tido x selesa sbb berhabuk je tilam .kene basuh antar dobi nih .
  • sll tido ade gangguan mental dari orang mahupun kucing yang mengiau di belakang bilik .huahaua .

dan aku ni tergolong dalam insomnia yang mane ea ?cube tgk kt bwh ni .


Insomnia Sementara

Ianya bergantung kepada keadaan dan biasanya disebabkan oleh perubahan persekitaran atau tekanan hidup seperti mengembara, dimasukkan ke hospital atau menjangkakan bahawa sesuatu peristiwa yang penting atau yang menimbulkan tekanan kepada diri anda akan berlaku. Ia biasanya tidak melarat kepada gangguan yang lebih serius dan akan hilang dalam masa beberapa hari.

Insomnia Jangka Pendek

Jika lebih banyak tekanan yang datang (contohnya kematian seseorang yang disayangi, dibuang kerja atau berlaku penceraian), insomnia sementara mungkin melarat menjadi insomnia jangka pendek dan biasanya insomnia jenis ini akan berlarutan tidak lebih daripada 3 minggu.

aku rase aku ni kene insomnia jangka pendek kot .sbb2 ny berlaku penceraian .haahah .pastu tekanan x pegi kelas .tkt kene banned dari masuk dewan exam je untuk mid sem nih .ahahh .masalah ny aku da x dpt tido normal 2 mggu kot .ape kes ?ape2 pon ,harap aku dpt tido mcm orang normal yang lain .pggl saya alien wat masa nih .haahh .



p/s :kelebihannya boleh blogwalking smp lebam dan sarapan sedap2 .hahah !



23 comments:

!!~miss kawaii~!! said...

huu !
sme la...
nsb baek skang cti sem...
t da strt klas susa kott...
*sigh
btw...
chaiyokk !
jgn tdo dlm klas aw...
kekeke

Miss Izah Mohamed said...

alhmdulillah.. blom pernah mengalaminya...huhuh

Sharinginfoz said...

tension jugak kan kalau tak boleh nak tidur ni, macam2 buat tak boleh juga kan

Reply from P1w1max

Umie Nadhirah said...

Umie pernah jugak camni dulu tapi 1 malam je..HAHA..pastu seb baek ok..

sarah shafie said...

lorr..ciannye mcm tu..

|| A r a W a n i || said...

kesian~~
sila la membuat aktiviti yang penat giler babeng d waktu siang.
supaya bila larut malam anda mengantuk.
itu saja cadangan dari saya..
sekian terima kaseyh.
haha~~

sI tEDI said...

aduhai!
siang tak ngantuk?

aku.cries.lonely said...

saye isomia??....
mlm mmg x tido...wktu tido saye wktu ptg...hukhuk...
ia mmbuatkn saye gemuk..ahhaha
ok...ada alasan nape saye gmuk..
hahahahaha..
:P

QieFLy si Dolce said...

aku time cuti sem ni mmg payah na tido malam...tapi bile kelas dah strt hehehe 24jam boleh rotate tidu hahaha :P
Entry terkini : Ketahui karektor kamu melalui KENTOT...

Zulfahmi said...

Aku penah kene yg sementare 2,aku punye la ngantuk,tp bile da landing atas tilam mata nie x kasi tutup,seksa 2...anyway,org kate minum susu panas bole membantu

Selipar Putus said...

adess.. selipar mmg de insomnia.. tensen meyh~ maka tiap2 ari tdOw lam klas.. kui3~

dunspeak♥ said...

haishh...konpem mata jadi cm panda sbb tak cukup tido kan.

kay-N said...

kalau ngntok sgt tyme siang tu thn je..haha..pergi joging~ jgn tdo..haa..so ble dh pnt sgt sgt..mebe ley ttdo dh tyme mlm..

selamat mencuba~~ ehhe

nosembilanbelas said...

akak tau apa ubat insomnia tue....kawen je cepat!mesti bulih tidoq lena

ira hanna said...

minum la susu before tido :)

Khairunnisa' said...

Bahaya kalau it becomes chronic. Boleh interfere your daily life & kesihatan juga ><

cikCOKLET:) said...

baca novel sblm tido..sure lentokk!keke.

Wan Perlis said...

minum ubat batok settle masalah
ahahaha

Faiz said...

baik g jumpe dote..haha..
p/s: thanks komen kat blog..=) setiap komen anda amat dihargai...
***Hit My Latest Update Here***

Mazru Majid said...

aku pun sama..duk kena insomania

Ema Teddy said...

insomnia ni sbb byk fikir kot...cuba tenangkn fikiran sblm tido...heheh..

..ika itu aku.. said...

bro..pic tu bro ke?? scary maa ble jenguk tgh2 mlm ni...huhu

♥aNn HerY♥ said...

hyerp!!
amazingly sy ngah mengalaminyer..
huwaaa:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

total di-perah .

Back to Top