5

the greatest messi .



wohaha !sumpah game awal pagi tadi best gile !walaupun dari minit pertama hingga terakhir ,mmg debaran tu sentiasa ada .wtf .cuak gile aku bile barca da berdepan dgn real nih .maklumla ,dua² kelab legend plak .pepe plak kene kad merah .smp melayang kaki dani alves .tp aku tatau ar messi pki tangkal ape .superb gile .gelecek gelecek ,gol terus .wtf .mmg bingit satu kedai mamak memperkatakan tentangnya .aku sentiasa die hard fans barca dulu ,kini ,selamanya .KEH3 .eh lupe ,kesian mourinho kene kurung .HAHA !




p/s : final nanti sape plak lwn ye ?MU ngan Barca ke ?tragedi 2009 berulang .keh3 .    xD

3

jgn kecewakan aku schalke 04 .



smlm mmg aku salute gile dgn goalkeeper schalke 04 ,neuer .sumpah terbaek !brp bnyk try dari m.u dia save .perghh .tp ape bleh wat ,dua gol gak dapat tembus dek sepakan giggs dgn rooney .diorang sepak bawah lak tuh .haish .tp xpela .harap kt old trafford nnt korang bleh kejar la ye .




p/s : kene tgk real madrid vs barcelona mlm ni !   :)


tmnet sucks !



haram jadah betul la tmnet nih .pagi smp ptg ok je .bile hampir² maghrib tuh ,tetibe je line takde .wtf !aku try dua² modem pon takleh .padahal ok je sblm tuh .pastu ari ni aku kol ,buat mcm baek plak .konon² mcm salah aku .watafak .padahal mmg diorang sll problem .patut la ramai maki hamun tmnet .HAHA !






p/s : unifi ?nanti lah .   :)

9

"abg ,ayah masuk hospital ."



sumpah aku terkejut bila dapat msj nih atas moto .time tu of course la aku tgh membawa moto .dari mines ke sg.besi .baru blk dari downtown sane .mule² adik aku kol ,tp aku tak angkat sbb atas moto .da smp sg.besi ,baru aku tgk sape kol .pastu ade msj .adik aku antar .terkejut beruk la aku !tak pernah² plak ayah aku masuk hospital .aku terus pecut balik rumah la .tinggal kwn aku kt blkg .dia pegi naek ngan member laen .




aku kol la mak aku .ayah aku kene masuk Hospital Selayang .dia pengsan masa keje .aku takut ayah aku kene penyakit bahaya² nih .pastu abg sedara aku kol plak ,dia kate ayah aku takleh bukak mata .lagi cuak aku .aku tunggu smp pukul 5 pagi .tibe² aku tgk ayah aku da blk .aik ?sihat plak .ayah aku ckp mata dia problem .something wrong with cornea klu tak salah aku .hish .naseb baik la tak jadi pape .pakai ubat terus elok mata ayah aku .alhamdullilah .


p/s : aku pernah duduk hospital 2 bulan sbb patah kaki .*fakta   :)

roadblock besar-besaran ?



percaya atau tidak ,aku rase da 2 minggu berturut-turut roadblock kt KL .1st week aku pegi ,mmg kene tahan .dua kali lak tuh .tapi sbb ade lesen ,takdelah nk kene saman pejadah sume .tp kesian kt member² aku kene saman .diorang mmg takde lesen .tp nk wat camne .mmg tatau ade roadblock kt KL .kitorang pikir nk jln² je .nk jadik camni plak .tgk berita ,smp ade polis tu patah bahu kene langgar dgn rempit .celaka la korang mat rempit .



2nd week pon aku nk kuar KL jugak dgn kwn² aku .da smp kt roundabout jln ke KL dkt downtown cheras tuh ,nmpk lampu lip lap lip lap .terus kitorang blk rumah .HAHA .padahal baru nk gerak .dari jadi pape kang ,bek balik je lepak tmpt sndr .bosan pon bosan la .janji tak kene macam² .pastu lepak taman tasik permaisuri je .sumpah bosan .mkn sengkuang pastu blk ler .HAHA .



p/s : entri pendek je .keh3 .   :)

3

result da keluar .perghh .



perghh .ni mmg aku cuak .akhirnya tibalah saat untuk tgk result final projek aku .aku rase mule² kompem teruk punye result aku .mane tak nye .sume keje last minit .da x mcm final projek je .buat mcm assignment je .bodo .da la bgn lmbt .lepas zohor baru gerak .pastu smp ,aku tgk member² aku sume da settle .tahniah pada kawan² yang dapat A .hoho .usaha taik² mcm aku sume dpt B .ape la naseb .tu pon aku rase supervisor masing² tolong kot .keh3 .pastu da amik result ,kene plak settle borang tamat pengajian .maklumlah ,da abis diploma kn .keh3 .



nak kene settle ni la ,tu la .macam² .aku nk pegi cop je ,dia soh dtg esok .adoih .malas la aku nk pegi dua tiga kali nk settle bende ni je .tp xpela .esok tuh ,aku pegi gak settlekn sume .nk pegi settlekan balance pinjaman tu yg susah .aku kene pegi bank amik statement akaun ,pastu ulang balik pegi kolej .aduh .wtf .tak mati aku camtu ?!da la shah alam tu bandar yang sangatt 'sejukk' .koff3 .tapi sume da settle ,alhamdullilah la .nk tunggu graduate je .eh ,sebelum tuh amik degree dulu ler .graduate bln 11 .harem .



p/s  : tahniah pada student PTPL Shah Alam yang da amik result .HEHE .    :)

6

keputusan pilihanraya dun sarawak 2011 .



 

BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1)

1. N.32 BUKIT SABAN
SNAP 641 HILANG DEPOSIT
PKR 1,125
BN 3899 MENANG
MAJORITI : 2,774
.
2. N.55 KATIBAS

BN 3326 MENANG
SNAP 897
PKR 1,070
MAJORITI : 2,256
.
3. N.37 DARO

BN 3867 MENANG
PKR 475 HILANG DEPOSIT
BEBAS 670
BEBAS 129 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 3,197

4. N.70 BA`KELALAN
PKR 2505 MENANG
BN 2,032
MAJORITI : 473

5. N.38 JEMORENG
BEBAS 77 HILANG DEPOSIT
BEBAS 1,579
BN 4505 MENANG
MAJORITI : 2,926

6. N.56 BALEH
BN 5242 MENANG
PKR 1,344
MAJORITI : 3,898

7. N.24 BETING MARO
BN 3069 MENANG
PAS 2,678
MAJORITI : 391

8. N.57 BELAGA
SNAP 368 HILANG DEPOSIT
BEBAS 27 HILANG DEPOSIT
PKR 1,046
BEBAS 94 HILANG DEPOSIT
BEBAS 330 HILANG DEPOSIT
BN 3974 MENANG
MAJORITI : 2,928

9. N.69 BATU DANAU
PKR 1,348
SNAP 140 HILANG DEPOSIT
BN 3667 MENANG
MAJORITI : 2,319
10. N.21 SIMUNJAN
BN 5465 MENANG
PKR 1,417
BEBAS 179 HILANG DEPOSIT
PCM 237 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 4,048

11. N.44 MACHAN
SNAP 338 HILANG DEPOSIT
PCM 696 HILANG DEPOSIT
BN 3683 MENANG
PKR 2,054
MAJORITI : 1,629
.
12. N.35 BELAWAI
PKR 618 HILANG DEPOSIT
BEBAS 133 HILANG DEPOSIT
BN 5164 MENANG
MAJORITI : 4,546
.
13. N.34 KRIAN
SNAP 216 HILANG DEPOSIT
BN 3,088
BEBAS 125 HILANG DEPOSIT
PKR 5178 MENANG
MAJORITI : 2,090
.
14. N.41 PAKAN
BN 3938 MENANG
SNAP 2,741
MAJORITI
.
15. N.47 BAWANG ASSAN
DAP 5,508
BN 7316 MENANG
MAJORITI : 1,808

16. N.71 BUKIT SARI
BN 6018 MENANG
PKR 955
MAJORITI : 5,063

17. N.18 TEBEDU
BEBAS 260 HILANG DEPOSIT
BN 6196 MENANG
PKR 2,130
SNAP 468 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 4,066

18. N.42 MELUAN
PKR 2,973
BN 4615 MENANG
SNAP 312 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 1,642

19. N.1 OPAR
SNAP 674 HILANG DEPOSIT
BEBAS 475 HILANG DEPOSIT
PKR 1,354
BN 3360 MENANG
MAJORITI : 2,006

20. N.25 BALAI RINGIN
PKR 1,260
BN 4145 MENANG
SNAP 765 HILANG DEPOSIT
PCM 126 HILANG DEPOSIT
BEBAS 85 HILANG DEPOSIT
BEBAS 32 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 2,885

21. N.31 LAYAR
SNAP 183 HILANG DEPOSIT
PKR 1,787
BEBAS 170 HILANG DEPOSIT
BN 3703 MENANG
MAJORITI : 1,916

22. N.20 SADONG JAYA
BN 4008 MENANG
BEBAS 402 HILANG DEPOSIT
PAS 1,074
MAJORITI : 2,934

23. N.12 KOTA SENTOSA
DAP 12594 MENANG
BN 7,770
MAJORITI : 4,824

24. N.27 SIMANGGANG
DAP 2,311
BN 4758 MENANG
MAJORITI : 2,447

25. N.36 SEMOP
BN 4814 MENANG
PKR 564 HILANG DEPOSIT
BEBAS 419 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 4,250

26. N.15 MUARA TUANG
BN 11039 MENANG
PAS 3,196
MAJORITI : 7,843

27. N.45 BUKIT ASSEK
BEBAS 180 HILANG DEPOSIT
BN 4,700
DAP 13527 MENANG
MAJORITI : 8,827

28. N.17 TARAT
SNAP 567 HILANG DEPOSIT
BN 6287 MENANG
PKR 4,292
MAJORITI : 1,995

29. N.3 TANJUNG DATU
BN 4218 MENANG
BEBAS 215 HILANG DEPOSIT
PAS 1,002
MAJORITI : 3,216

30. N.6 TUPONG
BN 8304 MENANG
PKR 3,753
MAJORITI : 4,551

31. N.9 PADUNGAN
BEBAS 439 HILANG DEPOSIT
DAP 11957 MENANG
BN 4,073
MAJORITI : 7,884

32. N.33 KALAKA
BEBAS 1,665
BN 6835 MENANG
PKR 1,511
MAJORITI : 5,170

33. N.51 BALINGIAN
PKR 871 HILANG DEPOSIT
BN 6210 MENANG
BEBAS 1,056
MAJORITI : 5,154

34. N.63 PIASAU
DAP 5998 MENANG
BN 4,408
MAJORITI : 1,590

35. N.5 DEMAK LAUT
BN 5522 MENANG
PKR 1,770
MAJORITI : 3,752

36. N.11 BATU LINTANG
BN 4,854
PKR 13235 MENANG
BEBAS 290 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 8,381

37. N.29 BATANG AIR
PKR 1,719
BN 4460 MENANG
MAJORITI : 2,741

38. N.50 DALAT
BN 6288 MENANG
PKR 1,298
BEBAS 257 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 4,990

39. N.22 SEBUYAU
BEBAS 67 HILANG DEPOSIT
PAS 1,769
BN 4045 MENANG
MAJORITI : 2,276

40. N.4 PANTAI DAMAI
BEBAS 111 HILANG DEPOSIT
BN 7425 MENANG
PKR 2,354
MAJORITI : 5,071

41. N.7 SAMARIANG
BN 8008 MENANG
PKR 2,577
MAJORITI : 5,431

42. N.10 PENDING
BN 6,780
DAP 14375 MENANG
MAJORITI : 7,595

43. N.13 BATU KAWAH
DAP 7439 MENANG
BN 6,896
MAJORITI : 543

44. N.19 KEDUP
PKR 4,211
BN 6476 MENANG
BEBAS 397 HILANG DEPOSIT
SNAP 666 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 2,265

45. N.28 ENGKILILI
BN 4928 MENANG
BEBAS 414 HILANG DEPOSIT
SNAP 393 HILANG DEPOSIT
PKR 1,121
MAJORITI : 3,807

46. N.40 MERADONG
BN 4,197
DAP 6884 MENANG
MAJORITI : 2,687

47. N.43 NGEMAH
BN 2361 MENANG
BEBAS 278 HILANG DEPOSIT
PCM 1,366
SNAP 577 HILANG DEPOSIT
PKR 650 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 995

48. N.49 NANGKA
BN 7710 MENANG
PKR 2,408
MAJORITI : 5,302

49. N.52 TAMIN
BN 4998 MENANG
PKR 3,706
MAJORITI : 1,292

50. N.58 JEPAK
SNAP 433 HILANG DEPOSIT
PKR 2,342
BN 5470 MENANG
BEBAS 477 HILANG DEPOSIT
BEBAS 89 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 3,128

51. N.61 BEKENU
BN 4946 MENANG
PCM 284 HILANG DEPOSIT
SNAP 570 HILANG DEPOSIT
PKR 1,232
MAJORITI : 3,714

52. N.64 PUJUT
BN 5,271
DAP 9120 MENANG
MAJORITI : 3,849

53. N.67 TELANG USAN
PKR 2,752
SNAP 705 HILANG DEPOSIT
BEBAS 623 HILANG DEPOSIT
BN 3597 MENANG
MAJORITI : 845

54. N.2 TASIK BIRU
BN 5829 MENANG
SNAP 825 HILANG DEPOSIT
PKR 3,757
MAJORITI : 2,072

55. N.8 SATOK
BN 4691 MENANG
PKR 1,891
MAJORITI : 2,800

56. N.14 ASAJAYA
BN 7597 MENANG
PKR 3,108
MAJORITI : 4,489

57. N.26 BUKIT BEGUNAN
BN 3671 MENANG
BEBAS 188 HILANG DEPOSIT
PKR 898
SNAP 638 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 2,773

58. N.62 LAMBIR
BN 4625 MENANG
SNAP 693 HILANG DEPOSIT
PKR 3,104
MAJORITI : 1,521

59. N.65 SENADIN
PKR 7,276
BN 7334 MENANG
MAJORITI : 58

60. N.68 BUKIT KOTA
DAP 1,774
BEBAS 398 HILANG DEPOSIT
BN 6835 MENANG
BEBAS 353 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 5,061

61. N.39 REPOK
DAP 7900 MENANG
BN 5,221
MAJORITI : 2,679

62. N.48 PELAWAN
BN 6,927
DAP 13318 MENANG
MAJORITI : 6,391

63. N.54 PELAGUS
BN 2,903
BEBAS 5740 MENANG
PKR 1,171 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 2,837

64. N.66 MARUDI
BN 4578 MENANG
BEBAS 122 HILANG DEPOSIT
PKR 1,376
SNAP 281 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 3,202

65. N.16 BENGOH
PKR 4,447
BEBAS 1,007 HILANG DEPOSIT
SNAP 928 HILANG DEPOSIT
BN 8093 MENANG
MAJORITI : 3,646

66. N.23 LINGGA
BN 3652 MENANG
PKR 1,146
SNAP 359 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 2,506

67. N.30 SARIBAS
BN 3865 MENANG
PKR 2,137
MAJORITI : 1,728

68. N.59 KIDURONG
DAP 12493 MENANG
BN 5,563
MAJORITI : 6,930

69. N.60 KEMENA
BEBAS 197 HILANG DEPOSIT
PKR 3,020
BN 6369 MENANG
SNAP 285 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 3,349

70. N.46 DUDONG
DAP 9649 MENANG
BN 9,332
BEBAS 174 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 317

71. N.53 KAKUS
PCM 186 HILANG DEPOSIT
PKR 2,764
BN 3366 MENANG
BEBAS 141 HILANG DEPOSIT
MAJORITI : 60



6

iklan paling termahal di dunia .










19

kenapa graduan IPT menganggur / kerja lari bidang ?



assalamualaikum sume .hari ni sumpah boring .tatau nk watpe .bese la .tunggu result ,graduate pastu sambung degree .da la x keje .pe la nk jadik aku nih .HAHA .bkn malas tp memilih .nk keje best² .tapi pengalaman haram takde .tapi takpelah .berapa minggu je lagi .pastu ade la bende aku nk wat iaitu study .haih .disebabkan masa depan punye pasal ,kene jugakla berkorban masa dan tenaga .




da macam² aku dengar psl bende ni .kadang² kesian jugak kt graduan yang da lepas diploma dan degree .da pegang kelulusan tinggi² ,cari keje mane² sume tak dapat .ape masalahny ?nak kate tak pandai da pegang ijazah .tapi still gak tak dapat² .ada la kenalan² aku da abis diploma je ,straight keje .rase mcm da mcm zaman The Great Depression dulu dimana 15,000 000 orang unemployed !dulu ade jgk dgr cite smp 80,000 graduan menganggur .takut gile aku dengar .da perabis duit ,perabis tenaga sbb nk segulung diploma / ijazah ,last² dok rumah tido je .sumpah takut .zzz .bnyk aku dengar sbb² graduan menganggur adalah :-


  • da belajar macam² ,tapi bile suruh buat langsung tatau .banyak mkn semut agaknya .
  • sebab pengalaman kerja takde . ( ni da banyak aku dengar )
  • takde social communication .
  • keje nak memilih . ( kot ? )
  • tak update pasal perkara semasa .
  • penampilan tak meyakinkan orang nk bagi keje .
  • keje nak dekat dengan umah . ( memang pon )




bagi yang lari bidang ,bagi aku ni tak salah .minat tu adalah pilihan untuk seseorang .sama ada untuk mendatangkan keuntungan atau hobi atau kedua² sekali .tapi klu tak lari bidang lagi bagus sbb kita lebih mendalami lagi bidang yang kita belajar dari universiti lagi .dan ape yang aku nmpk ade yang lari bidang ni berjaya terutamanya yang bukak bisnes .tak ke untung dan cepat kaya ?HOHO .bagi aku sebab² yang graduan lari bidang ni adalah :-


  • dapat keje ape pon ,cekup je .sebab zaman sekarang susah carik keje .
  • nak keje bidang lain sbb nk bnyk lagi belajar pasal selok-belok alam pekerjaan terutama untuk pengalaman .
  • nak sambung bisnes mak ayah . (banyak nih )
  • nak bukak bisnes sendiri berdasarkan pasaran dan minat . (ni pon banyak )
  • saje suka² .

ok .jgn percaya sume kata² aku kt atas .mengarut je .tapi ,renung² kan dan selamat menjadi pengamal .



p/s  : agak² aku da graduate nnt aku menganggur ke keje lari bidang .eeee simpangg .    xD


    26

    perlu ke sambung degree selepas diploma ?



    assalamualaikum sume .delima² .pening pale .sakit otak .kancing gigi sume ade .masalah betul bile da abis diploma nih .aku igt x terngiang-ngiang lg telinga aku psl bljr nih .ni lagi sakit ade la .tatau la nk solve camne .



    ni lah problem-nya .lepas aku da abis diploma nih ,bnyk lg tekanan .aku igt bleh relax pale otak yang da bertimbun dgn ilmu ni 2-3 bulan .lepak kt umah ,luangkan mase dgn kwn² dan family ,mengadap pc ,main game 24 jam ,HAHA .sume aktiviti yg aku nk wat mmg x berpaedah pon .tp tu la aku nk wat .time study dulu x puas !study ,study ,study .skrg aku baru sebulan lebih berehat .ade lagi sebulan lebih nk mampatkan aktiviti² x sehat nih .pffft .

    tp skrg ni mase tu makin pendek dan makin tertekan .family aku dan sedara-mara aku suruh aku sambung degree .jgn keje dulu .klu nk keje pon sekadar part-time cukup la .tp masalahnya otak aku ni tatau la bleh tanggung degree ke x .DEGREE tuh !bkn nya SPM .tp aku nk keje .bagi aku la kan ,biar gaji tu ciput ,asalkan leh naek slow² .pastu biar ade life .taknak la keje separuh mati .mmg xde life la kn .asal dapat keje opis pon jadik .asalkan opis hours la senang cite .tp kakak sedara aku pon paksa² .dia ckp ,anak sulung kn ade tanggungjawab .lebih² lagi anak lelaki .aku ni mmg anak sulung .aku bleh je sambung degree tuh ,cume malas dgn tak je .hmm .antara penyebab² kakak sedara aku suruh sambung degree adalah ;-

    • " sekarang diploma da tak laku .bersepah-sepah kt malaysia nih ! "
    • " memangla keje ko budak lepas SPM pon bleh wat ,tapi gaji ko ngan dia same ke ? "
    • " zaman ni igt RM5 000 cukup ke nk sara hidup ko ?lebih² lagi da kawin .ko kene sara keluarga ko lagi ! "
    • " kakak nk tgk ko pegi bwk diploma ko try mintak keje jadi Assistant Manager .dapat ke tak ? "
    • " ko mst nak merasa nk pk kete kn ?takkan la umur 30 ko nk naek Lagenda 115ZR ko lagi ?"
    • " ko muda lagi .time ade tenaga ni la bljr je .jgn sia² kan muda ko tuh ! "
    • " kalau kakak bleh buat ,xkn ko x bleh ? "



    tu la sebahagian ape yg dia ckp .sebahagian lagi aku tutup telinga masuk bilik ,tutup pintu .lagi sakit pale otak aku dgr .HAHA .tp betul gak ape dia ckp .pastu aku pikir blk ape dia ckp ;-
     
    • zaman sekarang ni da la susah cari keje .
    • aduh .duit lagi klu nk sambung degree nih .
    • makin serabai la rambut aku nih .
    • kwn² da keje .aku pon nk keje jgk .
    • alaa .tapi setahun setengah je kn ?
    • 24 jam aku mengadap pc la jwb ny .
    • haih aku malas betol la .
    • shah alam tu da la panas piang .

    HAHA .mengarut je sume tuh .aku ni je yg mls .tp tu la .aku kene sambung jgk .course pon aku tatau nk amik bahagian mane nih .aku pon tatau weyh situasi lepas degree ni camne .aku dgr je org ckp .tatau betul ke tak .tolong tolong .   :(



    p/s  : nak amik course ape ea ?degree kn bnyk cabang .    :D

    4

    to all haters and backstabbers .





    p/s  : jom ramai² .   xD

    3

    punah harapan chelsea .




    haih .kalah kalah kalah .tatau nk ckp pe da .torres still mcm x gune .pe mslh .gol dari didier drogba pada minit ke-77 pon x cukup gak .terus kene bantai 2-1 dgn gol javier hernandez dan park-ji-sung .aduh .ssh la .kecewa tu mmg sgt kecewa .hancur lebur .zzz .    :(

    13

    Minggu Orientasi UBM | Mari Berkenalan



    yeah yeah !akhirnya aku dapat jugak wat asaimen nih .HAHA .maklum la da 3 bulan x pegang buku .khas untuk Universiti Blogger Malaysia .sambung degree kt sini plak .pffftt .

    Soalan 1: Letakkan banner UBM dalam entry anda.



    Soalan 2: Nama anda dan nama blog anda.
    Jawapan: nama penuh saya adalah Muhammad Azri bin Azhar .orang ramai pggl saya Azry je .yg nama samaran pon bnyk gak .HAHA .cume x sedap didengar je .nama blog ni baru dua kali tukar .mula² "xazryx" je .pastu tukar "perah otak !" .saje nk kasi ade trademark .HAHA .

    Soalan 3: Sejak bila mula berblog.
    Jawapan: da lame da aku berblog .sejak dari zaman sekolah menengah lagi .cume time tu aku buat blog untuk share lagu² peberet aku dgn org dlm alam maya je .tp ade la skit² aku update psl ape aku buat hari² .hosting yg pertama adalah wordpress .pastu aku tgk org ramai pki blogspot ,aku tukar la .tp lebih menyeluruh lg dalam blog baru aku ni .now blog yg aku gune ni da dekat setahun usianya .yg blog lame sudah hapus ditelan zaman .skrg blog ni je yg ade untuk post² atau update ape² .

    Soalan 4: Apa pandangan anda mengenai dunia blog darsawarsa kini.
    Jawapan: makin ramai yg meminati dunia blog .ade juga yg pndi guna dan ade juga yg x pndi guna .ade yg menggunakan ke arah kebaikan dan juga sebaliknya .bnyk org gune ayat ,"orang nk ade blog ,dia pon nk ade blog ." sebenarnya bende ni x salah pon .sume org bleh cube .kebanyakkan blogger² kt malaysia ni da bynk berfikiran kritis .mereka sentiasa update tentang isu² semasa dan berdebat untuk mempertahankan pendapat masing² .xdelah nk buat blog sbb nk maki hamun jiwang² je .tak menyeluruh la mcm tu kn .HEHE .

    Soalan 5: Pandangan anda mengenai IPTM (Institut Pengajian Tinggi Maya) pertama ini.
    Jawapan: IPTM yg pertama ni kawan aku hanisaje yg bgtau aku kt facebook .aku tgk mmg menarik .ta sangke ade universiti untuk blogger .pandangan aku untuk UBM ni menaikkan lagi martabat seorang blogger tu .baru nmpk blogger malaysia ni educated !nk masuk UBM pon senang .asalkan ade blog da cukup .hehe .easy as pie .   :) 


    p/s  : jom join ramai² . ---> Universiti Blogger Malaysia .    xD

    8

    walaweyh ,aku morning person la .



    assalamualaikum dan selamat pagi sume .well ,aku ta sangke bleh tido awal bgn pagi mcm ni .segar je pale otak aku .sll lepas subuh baru aku tido .da x mcm org .tp ari  ni best plak .tido kol 9.30 P.M ,bgn pukul 7 A.M .HAHA .sonok ny .da bleh pekene roti canai dgn teh tarik nih .tp tgh pikir gak nk watpe skrg nih .online dulu la .HEHE .    :)



    p/s   : uiiihhh terbaekk nih .   :)

    2

    ape aktviti hari ni ?



    assalamualaikum !haih hari ni cam bosan plak .nk kuar ujan plak .member² pegi kenduri kahwin .aku je x pegi .aku mmg nk pegi tp aku kol member aku x angkat plak .aku lmbt kol kot .aku pon tatau ade kenduri kahwin ari ni .kakak member aku kahwin .yela kn .smlm x lepak dgn diorang .aku pegi kl jumpe kwn .lepak Bukit Bintang ,pastu pegi Taman Tasik Titiwangsa ,pastu lepak Fulamak Sup kt bwh umah aku .


    ramai plak kt bb smlm .mlm mggu .bese la ramai² .seperti biasa dpn Maybank tu mst ade show .aku x pegi kerumun pon .aku dok dekat tangga je .mls nk gerak .aku ngan kwn aku dok bahan budak² yg berpakaian mcm nk pegi buat show je .HAHA .plawok plawok .blk tu singgah taman tasik titiwangsa jap sbb nk lepak depan fountain .pastu blk rumah terus .sumpah ngantuk .tp ade la masa aku online dan update blog mase kt umah .HAHA .



    p/s  : harap² jgn pegi jauh² hari ni .tak larat da .HAHA .

    14

    bobby burger : beger jalanan paling terbaik di dunia .



    aku rase ramai tatau kedai beger nih .ni pon member aku yg bgtau .dia dpt tau dari sini .pastu aku dan member² terleleh air liur bile tgk beger yg ade kt situ .korang tgk je .jgn rase lapar plak .HAHA !



    sumpah terbaek an ?aku ngan member² terus angkat punggung dari kerusi kedai mamak and gerak terus pegi keramat .sbb kedai beger ny kt situ .dalam 20 minit smp la keramat .tp kitorang dok cari² kedai tu kt mane .dok pusing² je kt kawasan taman permata tuh .last² jumpe gak dan inilah menu² beger kt kedai tuh .sumpah bnyk .rambang mata aku .HAHA !



    yg dlm gamba tu la tuan punye kedai .bro bobby .dia la owner ,tukang masak ,tukang kire duit ,tukang cari modal dan sebagainya .lone ranger sdn bhd kot .HAHA .member aku dlm 6 org termasuk aku tny abg tu ape yg best .ade mcm² .limbo ,tiesto ,daging ,ayam ,ikan ,arnab pon ade .sumpah terbaek .kitorang tggu dia masak dlm 30 minit .yela bnyk kot order .dgn pekene ice lemon tea .sumpah x menyesal dtg sini .tgk la muke member² aku ni .muke layan gile **** !



    dan inilah hasilnya selepas mkn selama 30 minit .lambat nk abis sbb tebal smp x muat mulut sorang² .HAHA .





    p/s    : lepas ni rase nk try john burger kt uptown damansara plak .HEHE .    xD

    14

    happy birthday to me . xD



    HAHA .hari ni besdey aku .sayu je .takda ape² surprise pon .tapi takpa la .da tua² ni nk kek pejadah sume watpe ?dapat mkn beger awal pagi td pon da terbaek dgn kwn² .tx pada sape yg wish !





    p/s    : happy birthday to me .happy birthday to me .   xD

    pc aku dihack ?!



    tgk jela .40+ saat je .HEHE .







    p/s   : teehee .    xD

    2

    spontaneous vacation : genting highlands jom ?



    assalamualaikum sume .smlm sumpah letih sgt² .aku dgn tak tido lg ,penat ,badan lenguh ,mata rabak pegi la wangsa maju dgn kwn aku pada pukul 11 pagi .aku pegi amik diorang kt umah masing² tp haram .sorang x siap lg .lame gak la aku tggu .kitorang igt nk pegi interview keje .nk tggu sorang² mmg lemau la aku .tiga org je pon pegi .bkn la ramai .HAHA !

    bile sume da ade ,mula lah perjalanan ke sane .psl aku ni batak sbb x pernah pegi wangsa maju .so tatau jln .member aku yg tunjuk jln .da smp tuh ,pegi opis tmpt kitorang nk interview tuh .tp haram sorang pon x menjawab .pintu dia kunci plak .pki kod² pe sume .menyusahkan aku je .HAHA !pastu kitorang lepak kedai mamak jela konon² breakfast .pastu member aku ni straight ckp ,"wei genting jom ."aku igtkn dia saje² je .siyes rupeny .dari x wat pape ,alang-alang da dekat tuh ,gerak jela .member aku ni nk tapau minyak dgn tol .aku on jela .




    naek bukit punye la semput .kete masalah ke ape .aku pki low gear kot .HAHA .da smp tuh ,cari parking plak .da la ujan .igt nk parking luar .kene parking dlm jgk .slmt x kene bayar .yela .genting kn sume bende mahal .HAHA .kitorang lepak starbuck je .da tatau nk lepak mane lagi .member open table plak .rezeki jgn tolak la .pastu da tatau nk watpe .kol 6 da turun .tp sumpah best la .x pernah buat kot bende² bodoh camni .HAHA .



    p/s    : lepas ni bleh gi genting klu boring² .HAHA !







    3

    why chelsea why ?



    sedih campur kecewa .itulah dapat digambarkan perasaan yang sangat membangang sekarang nih .haih .camne la leh kalah tmpt sendiri ?chelsea mcm serabut je main .da x mcm dulu .pantas dan tepat .geram gile !




    p/s   : tgklah 2nd leg mcm mane nnt .    :(

    6

    lambat betul bende ni gerak !



    gile betul .dari kol 7 pagi td smp skrg ,baru 14% je yg jln .x caye korang tgk nih .

    mst korang x nmpk kn ?tatau la .kecik benor .tp biaq aku bgtau la .aku tgh scan hard disk aku yg corrupt tuh .partition hard disk aku kn cam biol skit .so ,aku scan dari kol 7 pagi td .baru 14% .wadafak ?nmpkny 3 hari baru siap kot .zzz .hala kipas kt pc la .HHAHAAH !tapaham cube tgk post aku kt sini .




    p/s    : harap² menjadi la trick nih .gile nk format .bnyk file kot .    :(

    10 Komander Paling Berpengaruh



    10 Georgy Zhukov

      
    Georgy Zhukov memimpin Red Army di Kesatuan Soviet denganmembebaskan dari penjajahan Power Axis dan mara melalui sebahagian besar Eropah Timur untuk menawan Berlin semasa Perang Dunia II. Dia adalah salah satu komander yang paling dihormati dalam sejarah Rusia dan Kesatuan Soviet. Setelah jatuhnya Jerman, Zhukov menjadi komander pertama dari zon pendudukan Soviet di Jerman.



    9 Attila the Hun
     

    Attila the Hun adalah pemimpin Empayar Hunnic yang memerintah dari Asia Tengah ke Jerman moden. Dia adalah salah satu daripada pemimpin yang paling ditakuti musuh Barat dan empayar Roman Timur. Attila terkenal dengan kekejamannya itu. Dia menceroboh Balkan sebanyak dua kali dan berarak bersama tenteranya melalui Gaul.


    8 William the Conqueror


    William the Conqueror memimpin pencerobohan Norman dari Inggeris yang terakhir kali di mana Inggeris berjaya menakluki kekuatan asing. Tenteranya dikalahkan tentera Inggeris di pertempuran Hastings sebelumnya berarak ke London. Pertahanan Inggeris sia-sia kerana dia mengambil kawasan Inggeris dan mula memerintah. Beliau membuat banyak perubahan penting budaya tradisional Anglo-Saxon Inggeris dan menyebarkannya ke dalam kewujudan budaya Anglo-Norman.


    7 Adolf Hitler



    Hitler memimpin Nazi Jerman dan Axis Powers di sebahagian menduduki benua Eropah dan bahagian Asia dan Afrika. Beliau menumpaskan dan menakluk Perancis sambil mendapat tentangan dari AS, Inggeris dan Rusia semasa Perang Dunia II. tentera-tentera beliau memperoleh banyak kemenangan melalui penguasaan mereka tentang taktik tentera,Blitzkrieg. Hitler akhirnya kalah dalam peperangan dan membunuh diri.


    6 Ghengis Khan



    Ghengis Khan adalah pengasas Empayar Mongolian,kerajaan terbesar dalam sejarah. Empayar Mongolia menduduki sebahagian besar Asia Tengah. Beliau mencapai kejayaan ini melalui penyatuan banyak dari suku-suku nomad dan penyertaan di timur laut Asia dan strategik menyerang sebahagian besar wilayah di China dan seluruh Asia. Empayar Mongolia merangkumi sebahagian besar Eurasia dan sebahagian besar dari Eropah Timur, Asia Tengah dan Timur Tengah. Ghengis Khan memulakan kempennya dengan berjaya melawan Xia Barat dan Dinasti Jin serta Empayar Khwarezmid melalui perisikan tentera yang sangat baik dan taktikal.



    5 Hannibal Barca
     
     
    Hannibal menyerang Empayar Rom melalui Banjaran Alps.Beliau menumpaskan orang-orang Rom dalam siri pertempuran di Trebia, Trasimene dan Cannae. Tidak pernah secara peribadi kehilangan di medan perang ke Rom, beliau dipertahankan pasukan Carthage di Itali selama lebih dari satu dekad selepas Perang Punic Kedua. Ia dianggap salah satu strategi tentera terbesar yang pernah digunakan, bahkan musuh Rom meniru beberapa taktik untuk digunakan di medan perang.



    4 Napoleon Bonaparte




    Napoleon adalah seorang Jeneral semasa Revolusi Perancis. Beliau akhirnya mengambil kawalan mutlak dari Republik Perancis sebagai Maharaja Perancis. Dia menjadi Raja Itali, Mediator dari Gabungan Switzerland dan Pelindung Gabungan Rhine. Dia membuat reformasi kerajaan dan ekonomi pulau Elba ketika dia diasingkan di sana.



    3 Julius Caesar 


    Julius Caeser memegang kawalan mutlak dari Republik Rom bersama tenteranya. Beliau mengalahkan pemimpin optimis oleh Pompey dalam Perang Saudara, dan mengalahkan Gaul di pertempuran Alecia semasa Peperangan Gallics, dipimpin oleh Vercingetorix yang telah menyatukan mereka melawan Rom. Dia akhirnya dibunuh oleh Brutus.



    2 Alexander the Great 


    Alexander the Great menakluki sebahagian besar dunia yang dikenali pada usia 30 tahun. Ia termasuklah Empayar Parsi, mengalahkan tentera yang jauh lebih besar dari Darius III pada pertempuran Issus, dan mempengaruhi penyebaran budaya Yunani di seluruh kerajaannya. Alexander menguasai penggunaan pembentukan phalanx(formasi) dalam pasukannya.



    1 Cyrus the Great

     
    Cyrus the Great adalah pengasas Empayar Parsi Achaemenid melalui penaklukan Median Lydian dan Neo-Babel Empires. kerajaannya berkembang sehingga tiga benua. Tidak seperti banyak orang lain, kerajaannya bertahan lama selepas kematiannya kerana infrastruktur politik yang beliau ciptakan.Beliau dianggap oleh banyak tokoh setaraf jika tidak lebih besar dari Alexander the Great dalam pemerintahan.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    total di-perah .

    Back to Top