26

perlu ke sambung degree selepas diploma ?



assalamualaikum sume .delima² .pening pale .sakit otak .kancing gigi sume ade .masalah betul bile da abis diploma nih .aku igt x terngiang-ngiang lg telinga aku psl bljr nih .ni lagi sakit ade la .tatau la nk solve camne .



ni lah problem-nya .lepas aku da abis diploma nih ,bnyk lg tekanan .aku igt bleh relax pale otak yang da bertimbun dgn ilmu ni 2-3 bulan .lepak kt umah ,luangkan mase dgn kwn² dan family ,mengadap pc ,main game 24 jam ,HAHA .sume aktiviti yg aku nk wat mmg x berpaedah pon .tp tu la aku nk wat .time study dulu x puas !study ,study ,study .skrg aku baru sebulan lebih berehat .ade lagi sebulan lebih nk mampatkan aktiviti² x sehat nih .pffft .

tp skrg ni mase tu makin pendek dan makin tertekan .family aku dan sedara-mara aku suruh aku sambung degree .jgn keje dulu .klu nk keje pon sekadar part-time cukup la .tp masalahnya otak aku ni tatau la bleh tanggung degree ke x .DEGREE tuh !bkn nya SPM .tp aku nk keje .bagi aku la kan ,biar gaji tu ciput ,asalkan leh naek slow² .pastu biar ade life .taknak la keje separuh mati .mmg xde life la kn .asal dapat keje opis pon jadik .asalkan opis hours la senang cite .tp kakak sedara aku pon paksa² .dia ckp ,anak sulung kn ade tanggungjawab .lebih² lagi anak lelaki .aku ni mmg anak sulung .aku bleh je sambung degree tuh ,cume malas dgn tak je .hmm .antara penyebab² kakak sedara aku suruh sambung degree adalah ;-

  • " sekarang diploma da tak laku .bersepah-sepah kt malaysia nih ! "
  • " memangla keje ko budak lepas SPM pon bleh wat ,tapi gaji ko ngan dia same ke ? "
  • " zaman ni igt RM5 000 cukup ke nk sara hidup ko ?lebih² lagi da kawin .ko kene sara keluarga ko lagi ! "
  • " kakak nk tgk ko pegi bwk diploma ko try mintak keje jadi Assistant Manager .dapat ke tak ? "
  • " ko mst nak merasa nk pk kete kn ?takkan la umur 30 ko nk naek Lagenda 115ZR ko lagi ?"
  • " ko muda lagi .time ade tenaga ni la bljr je .jgn sia² kan muda ko tuh ! "
  • " kalau kakak bleh buat ,xkn ko x bleh ? "



tu la sebahagian ape yg dia ckp .sebahagian lagi aku tutup telinga masuk bilik ,tutup pintu .lagi sakit pale otak aku dgr .HAHA .tp betul gak ape dia ckp .pastu aku pikir blk ape dia ckp ;-
 
  • zaman sekarang ni da la susah cari keje .
  • aduh .duit lagi klu nk sambung degree nih .
  • makin serabai la rambut aku nih .
  • kwn² da keje .aku pon nk keje jgk .
  • alaa .tapi setahun setengah je kn ?
  • 24 jam aku mengadap pc la jwb ny .
  • haih aku malas betol la .
  • shah alam tu da la panas piang .

HAHA .mengarut je sume tuh .aku ni je yg mls .tp tu la .aku kene sambung jgk .course pon aku tatau nk amik bahagian mane nih .aku pon tatau weyh situasi lepas degree ni camne .aku dgr je org ckp .tatau betul ke tak .tolong tolong .   :(



p/s  : nak amik course ape ea ?degree kn bnyk cabang .    :D

26 comments:

UNA budak BAEQ said...

aaaa tao takpeh !
delima nih nak sambung ke tak degree.
tapi UPU dah minta .huhu

*gila malas nak belajar lagi .

Eryati said...

huhu..akak ni diploma pon tarak...korang yg ada diploma selagi mampu sambung blajar..sambung la dik...ngeheheh...klu bleh bagi2 diploma tanpa masuk memana ipt kan bagus

sayabukanSAMDOL said...

selagi boleh belajar, kita belajar.
but its depend on you.

kalau rasa nak, go on.
jgn sia2kan masa yg ada. :)

belajar ni tak pernah habis.

encHIx laNDax said...

huh~ni la dilema yang bakal aku tempuh tahun depan lepas tamat dip =(

http://www.dunialandax.com

LADYHEART said...

huhu..nak stdy kat msu ke?kalo org yg mmpu,leh la..sbb kat sne mcm2 ade kan..
huhu

HAZWAN17 said...

bergantung dekat diri sendiri...
boleh je nak sambung..
or nak keje cari pengalaman sambil buat program luar kampus (PLK) or PJJ

MagikaKotak said...

kalo ada rzki sambung ja..tp kalo masuk uitm sambung degree,mmg pilihan yg terbaik..yuran rm400+ ikut pendapatan keluarga kita ja..yg tu ja bayar..mmg sara hidup yg rendah..jimat:)

WanFadhilah said...

huhuu.. kalau nak sambung pun ok jgk. lagi bnyk ilmu dapat. sya ni pun abis degree lps ni tak taw nak smbung ke tak.. huhuh.. sama2 dalam delima la jugak.

Miss Tira said...

Sebenarnya agak salah sikit tanggapan akak Azry tu. Sebenarnya dunia pekerjaan lebih pandang pada pengalaman. Tu fakta sebenar. Ada degree tapi takde pengalaman pun tak berguna juga. Terpulang pada Azry macam mana ya. Tira doakan yang terbaik buat kamu :)

marina anakcikbob said...

absolutely sambung degree..
siyes beb, zaman skg ni dip da mcm xlaku.. sambung la degree supaya xnyesal kemudian ari..

cik aiLebiu said...

sama lah situasi kita ni...tp kiter dilema nk sambung master..parent dah desak but kiter masih xtau nk buat keputusan sbb byk pro byk jg cons dia..

sbnrnya zaman skang ada degree x menjamin apa2 dah dik..org skang lebih pandang pengalaman..kiter dh byk kali pegi interview keje swasta..nk minta gomen guna degree skang susah..pki spm senang dpt..sbb gomen klu mula dr bawah senang masuk..

swasta pula? ermm prior dorg kpd yg berpengalaman..kiter ni fresh graduate dorg x pndg sgt unless u ada kebolehan n kemahiran yg luar dr biasa..

thats why sampai skang masih jd penganggur..tu yg dok fikir klu sambung master terus kang dah habis esok ada ke peluang nk dpt keja tp xde pengamalan ni? takut pula nasib masih sama..rmi jg yg nasihat supaya keje dulu bru sambung peringkat tu...


anyway sambung degree bagus..bkn x bagus..yg penting bidang tu pilih yg btul2 luas peluang pekerjaannya..:)

p/s: x semestinya hanya dgn diploma dpt gaji ciput..ada sorg kenalan masa mula2 dia keje kat private company starting gaji dorg offer kat dia RM3K tu. tp pengalaman dia byk so no wonder.

Halen said...

salam ziarah dan salam kenalan,

bab diploma & degree ni kan akak rasa klu adik target nk keje bagus gaji bsr better sambung degree skg. berkorban 2 3 thn je xpe sbb klu diploma gaji mmg sedang2 je.

ini pengalaman akak sendiri yg cuma lepasan diploma. abis belajar dulu mmg seronok sgt2 sbb xyah belajar dah rasa hilang beban. tp kena ingat usia kita makin bertambah satu hari nnt kita akan ada keluarga sendiri dan mcm2 kita nk buat perlukan duit.

skg ni bila fikir blk klu buat degree pun bagus dulu at least skg ni ble demand gaji bsr skit. dh tua2 ni br terhegeh2 nk belajar blk buat pjj. nasib baik la anak br satu. sementara free xde komitmen apa2 ni bagus belajar.

sorry yer terpanjang pula komen ni hehe

nelly said...

kalau boleh , nelly nak belajar sampai phd ..lepas tu baru kerja ..haha
amacam ? smart an ?
^^

c.i.k.a.m.i.e.a said...

sambung degree.. ala, kejap je pun!! hohoho.. aku sokong ngan kakak ko punya hujah tu.. >.<

Muhammad Helmi said...

pada aku perlu la...
kte nie blaja xkn pnah abes...
sbb ilmu itu sgt bergne...

MR. SYAH said...

bg aku better sambung degree tu.. lebih bagus.. selain dpt gaji tinggi lg kita boleh tmbh ilmu lg...

faisal apardi said...

rasa2 kalau keje time dip leh tanggung anak org teruskan...yg penting niat smbg degree tuk cari ilmu..

http://faisalapardi.com/

mohd azmir shah said...

sementara Masih belum terlambat ni..sambung belajar je la..

nanti bila dah start kerja..Kemalasan utk sambung belajar tu memang tinggi...Masa tu nanti barulah terasa rugi...

http://blog-pke.com/

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

waaa kalau nak sambung degree dah dilemma yang aku belum nak jejak uni ni lagi dilemma..adesss

najihatussolehah said...

sy pun lpas dip gak nih..amek dip ape..hmm..sambunglah..tak rugi kan kalu menuntut ilmu lebih nih..gaji pun lebih nanti..skrg ni barang mahal2..mana nak tanggung anak bini lagi kan..:)..smentara skrg nih maseh muda n maseh da mood utk belajar,,mmg seronok tgok or laen da keja..belajar sekejap ja.2,3,4 thn..tp nanti nak keja lama kan..20-30 thn lg..

♥e'in♥ said...

blaja selagi mau.. tamo pakse diri oke..

mykhalis said...

khalis lepasan diploma yang tak sambung ke mana2.. dah selamat dengan perniagaan sendiri dan kahwen dah.. tanya diri sendiri,, cuba wat kajian..jumpa cancelor tempat belajar..

! Sam Posmen ! said...

apa-apapun orang lain hanya boleh bagi cadangan tapi keputusannya di tangan kita. sebab kita yang nak hadapi semuanya, nak study, nak keje.
pandai-pandailah decide yang mana terbaik.

sambung study terus atau keje dulu tak jadi persoalan. dua-dua ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

tapi bagi aku pilih keje dulu. dan sememangnya sekarang tengah continue study secara partime. experience pon boleh dapat sekali. cuma agak meletihkan. tapi dari situ kita belajar untuk mendisiplinkan diri. bagaimana nak membahagikan masa.

apa-apapun pilihlah pilihan yang tepat.

MuhD NoR AzyM said...

Cess. Jom sambung degree dgn aku! Haha. Sambung la weh. Kalau dlm tangan ada diploma, mmg boleh dapat kerja. Tapi gaji? Dlm mimpi je la nak naik dlm masa 5 tahun.

Financial jd masalah? UniKL kan ada...bleh buat pinjaman MARA. Habis belajar nnt cuma bayar dlm lingkungan 10% je..

hafiz hafizol said...

owh.. 2 la kan.. aku pun baru duk sini setahun dah gatal duk ponteng kelas nie. haha.. Ada betol diorg cakap 2. Mgkin masa nie kita tak tahu kan. T bila kita kita dah tua nanti baru taw pentingnya nak kene ada ijazah. SEbab skunk pun macam banyak sangat saingan. Mana yg belajar tinggi op corse r diorg pilih dulu masuk keje kan.. lalala

gua mat troll said...

apa yang kakak ko cakap tu 1000000% betul

ko yang memang dasar pemalas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

total di-perah .

Back to Top