19

kenapa graduan IPT menganggur / kerja lari bidang ?



assalamualaikum sume .hari ni sumpah boring .tatau nk watpe .bese la .tunggu result ,graduate pastu sambung degree .da la x keje .pe la nk jadik aku nih .HAHA .bkn malas tp memilih .nk keje best² .tapi pengalaman haram takde .tapi takpelah .berapa minggu je lagi .pastu ade la bende aku nk wat iaitu study .haih .disebabkan masa depan punye pasal ,kene jugakla berkorban masa dan tenaga .




da macam² aku dengar psl bende ni .kadang² kesian jugak kt graduan yang da lepas diploma dan degree .da pegang kelulusan tinggi² ,cari keje mane² sume tak dapat .ape masalahny ?nak kate tak pandai da pegang ijazah .tapi still gak tak dapat² .ada la kenalan² aku da abis diploma je ,straight keje .rase mcm da mcm zaman The Great Depression dulu dimana 15,000 000 orang unemployed !dulu ade jgk dgr cite smp 80,000 graduan menganggur .takut gile aku dengar .da perabis duit ,perabis tenaga sbb nk segulung diploma / ijazah ,last² dok rumah tido je .sumpah takut .zzz .bnyk aku dengar sbb² graduan menganggur adalah :-


  • da belajar macam² ,tapi bile suruh buat langsung tatau .banyak mkn semut agaknya .
  • sebab pengalaman kerja takde . ( ni da banyak aku dengar )
  • takde social communication .
  • keje nak memilih . ( kot ? )
  • tak update pasal perkara semasa .
  • penampilan tak meyakinkan orang nk bagi keje .
  • keje nak dekat dengan umah . ( memang pon )




bagi yang lari bidang ,bagi aku ni tak salah .minat tu adalah pilihan untuk seseorang .sama ada untuk mendatangkan keuntungan atau hobi atau kedua² sekali .tapi klu tak lari bidang lagi bagus sbb kita lebih mendalami lagi bidang yang kita belajar dari universiti lagi .dan ape yang aku nmpk ade yang lari bidang ni berjaya terutamanya yang bukak bisnes .tak ke untung dan cepat kaya ?HOHO .bagi aku sebab² yang graduan lari bidang ni adalah :-


  • dapat keje ape pon ,cekup je .sebab zaman sekarang susah carik keje .
  • nak keje bidang lain sbb nk bnyk lagi belajar pasal selok-belok alam pekerjaan terutama untuk pengalaman .
  • nak sambung bisnes mak ayah . (banyak nih )
  • nak bukak bisnes sendiri berdasarkan pasaran dan minat . (ni pon banyak )
  • saje suka² .

ok .jgn percaya sume kata² aku kt atas .mengarut je .tapi ,renung² kan dan selamat menjadi pengamal .



p/s  : agak² aku da graduate nnt aku menganggur ke keje lari bidang .eeee simpangg .    xD


    19 comments:

    Miss Tira said...

    Sebenarnya niat tu. Belajar tinggi tak menjamin anda mendapatkan kerja yang berjawatan tinggi. Fahaman macam ni yang kena ubah. Belajar itu belajar dan kerja itu kerja. Teori dan praktikal adalah dua perkara yang berbeza.

    Eqmal said...

    menganggur!!,,cuti2 la bro,,cuci mata,,hehe

    MagikaKotak said...

    skrang ni ikut rzki n kerajinan berusaha + bnyakkan berdoa untuk mendapat kerja yg diingini.. :)

    Alan Rizque said...

    Kadang-kadang belajar kat kolej ilmu lain tapi yang kita mahir benda lain..biasanya yang kita mahir tu yang boleh jadi kerja..

    ainol akasyah said...

    erm aah la setuju sangat dgn article nie..sy pon baru je tamat blaja dlm bidang acount tp keje lain yg dapat

    CiPoT CeDoT said...

    jual burger dowh..manyak untong o0o0o0...

    Cik Bucken said...

    belasah je keje ape..nak kawen ni ha, nk kumpul duit..ohohoho

    Nazirul said...

    ada kisah kat amerika,seorang rakyat dapat pHd tapi kerja drebar teksi je

    tak tahu lah betul ke tak citer tu

    IQ = Iez Qis said...

    kerja skrg mmg ssh la~ ada ijazah pn mcm xde je~~ mjikan skrg nk yg berpengalaman~ xde pengalaman, xpndang~ tpi cmane nk jadikan penglaman kalau x ambik jdi pkerja kan?

    muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

    huhu..apa lah nasib aku lepas habis belajar nanti..moge dapat lah kerja..nak bayar ptptn ni.. =D

    | cik azeya | said...

    huhu, risau betol mse depan aku ni. hmm.

    Farah D said...

    normally yang menganggur ni sbb memilih . if x memilih pun mybe mcm yg awk ckp tu , praktikal tk reti nak buat sbb dia lebih kepada teori. so lepas ni kena lah fokuc pada applikasi secara praktikal juga. ecewah :P

    hafiz hafizol said...

    Olorh.. yg kerja lari bidang 2 macam ok kot.. sebab lect aku pun ada gtaw kita belajar nie x semua pasnie leh keje ngan bidang 2.. belajar utk mendpt ilmu. Lau nak cari keje yg masuk ngan bidang kite jugak mmg susah sekarang nie. lalala

    DaRk ViRusZ said...

    hahahaha..aku sokong pendapat ko tu bro

    Wahida Nasution Thakhrim said...

    AcHiKz ni dah banyak pi temuduga yang berkaitan dengan kelulusan AcHiKz.. tension betul sebab nak yang berpengalaman aje, lepas tu kami ni fresh graduates macamana nak ada pengalaman bekerja kalau tak diberi peluang untuk kerja..

    kemungkinan besar AcHiKz juga akan kerja lari jauh dari bidang yang AcHiKz belajar tapi AcHiKz berharap dan tetap berusaha untuk kerja ikut kelulusan AcHiKz..

    Nur Misnan said...

    hmmm... pernah ada pengalaman yg sama
    tapi lepas tuh tak pilih keja dah
    buat mana yg ada offer...

    mereka memerlukan pengalaman kerja
    jadi lepas graduan kerjalah mana yg ada
    yg penting ongkos masyukkk... gd luck

    fatien ! said...

    dunia da maju, zaman da moden. manusia yg bijak pun ramai.

    miejigsaw said...

    Malas nak cerita tentang graduan mengangur ni sebab aku contoh graduan mengangur. Bagi aku KPM mesti buat sesuatu supaya negara kita tidak dibanjiri oleh pakar yang tidak diperlukan. Akibatnya semua nak try jadi cikgu. Ha3. Maaf kalau terasa. Tentang pendidikan atau melanjutkan pelajaran plak bagi aku kepuasan belajar tinggi-tinggi. Mungkin aku suka status kot

    teM@n Sus@h Sen@ng said...

    ayyoop... bace post wat aku sedor yang aku penganggur yang terhebat.. dah 8 bulan. Antara alasan2 aku masih menganggur adalah:
    -NAK KERJA YANG DEKAT NGAN UMAH..(sumpah...xtipu! hahaha)
    -NAK KERJA YANG ADA MELAYU,CINA,INDIA.. (aku xracist weh..)
    -6BULAN LEPAS AKU SAKIT-OPERATION(ovarian cyst 5kg)
    -SEKARANG AKU GIAT CARI KEJE.. TP XDE YANG BERKENAN KAT AKU...(aku xcukup cun kot.. ke result yang xcun..;))

    aku xkan putus asa...akan ku terus berjuang.. xkesah keje ape..janji halal. =)

    **? last month aku dapat interview for post chemist. da lepas 1st stage, dia panggil untuk 2nd stage..- senyap je...da seminggu aku tggu,... tibe2 company tu post iklan nk cari chemical engineer. AKu terus giveup.. dorg tanak aku ke.... huwaaaa

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    total di-perah .

    Back to Top