6

explorace melaka . XD



assalamualaikum sume .sori2 sgt2 sbb aku x dpt nk update dlm 2 mggu ni .aku mcm bz je la .mcm2 nk kene buat .da la ade asaimen aku x siap lg .mcm2 hal lagi yg bermain di kepala batu nih .heh .skrg ni aku rase agak lapang gak masa aku untuk update blog yg x seberapa kacak dan hebat nih .hehe .entry ni pon just cite lame aku nk cite .ek .ape2 pon layan ok .

tarikh 7/8/2010 yakni ari sabtu aku pegi melaka untuk tugasan subjek Pengajian Malaysia aku .aku kene pegi untuk Explorace Melaka .tu la dia punye tajuk besar untuk tugasan ni .tugasan ni sng je .mcm main Amazing Race .tp ni xde la nk pegi smp pegi luar Melaka .pusing2 Bandar Di-Hilir je .hahah .aku gerak pegi kolej dalam kol 7 A.M camtu untuk tggu bas .last2 aku pegi ,bkn ramai yg smp lagi pon .hampeh je .


pastu kene daftar diri kt Student Center .untuk tau aku ni dlm kumpulan mane .kira aku kene berpecah la dgn kwn2 aku .buat haluan masing-masing .sob3 .aku dpt kumpulan 31 .rase ny .aku pon da lupe da. haahaha .aku dpt gak la geng ngan sorang member aku ni .name dia Dash .dia ni macha bechok .tp klu dia ade bgs sbb dia ni la plg pulon dan bersemangat klu buat pape pon .hahaha .badan dia pon besar .aku nk bantai dia pon xleh .sbb aku pendek .haahah .pastu kitorang kumpul kt padang .kene dgr taklimat la plak .lemah betul aku bab bab mendengar taklimat camni .ahahah .pastu amik kehadiran .mane tau nnt ade tertambah satu makhluk allah yang x diingini ke .hahaha .pastu bus smp .kitorang pon pegi la naek bus beransur-ansur .ade dlm 8 bus camtu .


da dalam sejam setengah mcm tuh ,kitorang berhenti kt hentian Nilai .mmg hentian tu penuh ngan budak2 kitorang la .aku time tu baru je bgn tido .da blur da kt mane .aku igt da smp Melaka da .ahahah .pastu kitorang diberi nasi lemak dgn air botol putih .haha .bayar RM30 plak .berbaloi ape .khkhhkk .bile da abis mkn tuh ,lepak2 jap la an .pusing2 pe ade kt sini .bnyk ade gerai je .aku igt ke ade jomheboh kt sini .yela .time tu kt Melaka ade jomheboh .aku igt bleh la singgah jap .nk beli satu pek pringles RM10 .haahah .layan do .pastu kitorang nek bus blk untuk meneruskn perjalanan .


akhirnya pusing2 kt Melaka dkt 30 minit camtu ,berhenti jugak la bas ni .ahah .da pening pale aku dok pusing2 .aku da lama x pegi Melaka .da dlm 8 tahun camtu .last pegi masa darjah 6 .pastu smp kt satu pasar ni .aku lupe la name pasar pe .sbb name pasar ni ade nama org .kt sini bnyk jual barang2 kraftangan .keychain la ,bakul la ,mcm2 la .masa da turun dari bus tu ,kitorang kene pegi Muzium Samudera .kene berkumpul kt situ ikut kumpulan yg diberi .bile da sume kumpul tuh ,kitorang kene create satu sorakan .mak aihh .aku mmg mls la bende2 ni .aku dok diam je .biar je dak2 kumpulan aku buat .hahaah .kire aku tolong sorak je la .haha .da la mengarut sorakan group kitorang .sumpah aku segan gile .aku kn seorang yg pemalu .cewahhh .pastu kitorang dpt la tiket untuk access sume tempat2 bersejarah kt Melaka nih .sbb Explorace kitorang ni merata-rata nk kene lari .payah tol .


tugasan pertama kitorang kene cari muzium ape ntah .pastu kitorang dpt la carik .ahha .senang cite .kene 2 orang buat cabaran yg pertama .kene tutup mata ,pastu jalan ikut instruction yg ketua kumpulan bg ,pastu seluk tangan dlm kotak yg penuh cacing untuk cari syiling .hahah .x susah ,tp disgusting la bg gurl kn .khkhkh .aku x wat pon .mcm aku ckp td .aku mls .tp aku gelak2 la tgk sape yg buat tuh .sori beb .mmg best bile org lain kene .ahahah .pastu kitorang dpt la bendera malaysia kecik yg pertama yg menandakan kitorang da selesai tugasan pertama ni .


pastu tugasan kedua kitorang kene pegi Kota A'Famosa .sedih gak kn .dulu kubu A'Famosa ni kn panjang .sekarang da pendek gile da .sbb da kene pecah .tugasan kedua kt sini plak ,kitorang kene pilih sorang laki ngan sorang pompuan .tugasan ni mcm makan makanan pelik2 .da la kene ttp mata .mmg ko xtau la ko amik makanan pe kn .haahha .dan masih aku tgk dan gelakkan orang .hahaah .jahat an ?member aku 2 orang tu dpt mkn pe ntah .aku tgk muke diorang pon dok tahan pahit mcm mkn peria .hahaha .pastu kitorang dpt la bendera malaysia yg kedua .yihaa .


tugasan yg ketiga plak kene pegi tmpt kt atas ni .istana kesultanan melayu melaka .tp ni replika je kot .xkn la betul2 kot .haahah .yg betul2 aku xtau la kt mane .smp2 je kt situ ,kitorang kene tgkp gamba tiga tokoh pahlawan melaka yg ade dlm istana nih .da tgkp tuh ,kitorang diberi satu bungkusan yg penuh dgn beras ,kacang hijau ,kacang dal ,biji lobak dan laen2 .pastu nk kene ceraikan ikut jenis-jenis ny .mmg dok taksub cite p.ramlee ni la .hahaah .da cerai2 kn pe sume .dpt la bendera malaysia yg ketiga .yahoo .


tugasan yg keempat plak ,kitorang kene nyanyi lagu wali band .tp lirik laen .kira tiru melodi je .haaaha .da la nk kene nyanyi kuat2 .gile ko .pecah tekak aku .wakkaa .lirik dia kire bersifat patriotik la .cewahh .remaja skrg kn da makin x feel merdeka pe sume nih .adoi .pastu dpt la bendera yg keempat plak ye kwn2 .  :)


tugasan yg kelima kitorang pastu kene cari tempat isi minyak kete Tunku Abdul Rahman ni .last2 ,aku amik bahagian dlm tugasan ni .ahahah .dia bg mase 3 minit rase ny .tp aku lgsg x jumpe !ntah mane tmpt isi minyak kete nih ?pening pale aku .smp baring2 aku dibuatny .ahahah .last2 x dpt jumpe ,kitorang kene denda stay kt situ 5 minit .lantak la budak2 kumpulan aku nk ckp pe .janji aku da bertungkus-lumus dok cari .haahah .da abis kene denda tuh ,dpt la bendera malaysia yg kelima walaupun x succesfully jayakan tugasan td .ahahah .


pastu kitorang kene berkumpul blk kt Muzium Samudera yg kapal besar tuh .smbl2 tu mkn nasi tomato kot .untuk makan tengah hari .padahal time tu da pukul 5 .lepas tu ade taklimat lg ,penyampaian hadiah dan bla bla bla .patu tggu bus tu yg lame ny .dari kol 6 P.M smp kol 7.30 P.M kitorang tggu bas .aku xtau la bas ni pon jln2 gak kot .ntah2 drebar bus sume gi mandi kt A'Famosa Resort kn .cam haram .time tu aku tibe2 hyperaktif ngan kwn2 aku .haha .pastu da nek bus sume ,smp kol 9.30 P.M camtu .aku straight tido .haha .


p/s :kaki aku melecet teruk sbb pegi xplorace ni .suck .   :(

6 comments:

Zulfadhli Isman said...

tapi syok kan?
walaupun kaki tu melecet :D

Teletubis said...

bro,dapat awek tak join xplorace??kata hensem dari aku..mesti dapat sekaton 2 kan?? :)

Entri Cilanat!!!

Cilanat!!!Aku Nak Kawin...

PIDUT ASiS said...

macam best je..siap usha2 bawah keta g..macam cari kucing lak..hehehe

Post Terhangat...
Orang Malaysia Hati

Tertutup?

Chenta Rasa Sayang :) said...

haha,
aku kmpung kt mlke bro.
tp tak pena explore mcm ko lagik.
tahun nih nak explore mcm ko lah,
aku nak buat ngn cousin aku plak.
hahahahah!!

xazryx said...

haha .leh la aku ikut .aku pon nk pegi melaka japgi .wkaaka !

s h a f i q h a s h i m _____ said...

ni ada mintak keberanan aku ke nak letak gbr ni kat sini??

aku saman hakcipta baru tau.
hahahaha..

belanja aku burger king azry :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

total di-perah .

Back to Top